perjantai 27. tammikuuta 2012

Sitä sun tätä

Eilen makoilin kotona pedin pohjalla kuumeessa. Sopivasti, sillä telkkarista sattui tulemaan Studio55 jossa mukana oli Antti Heikkilä . Linkin takaa pääsee kurkkaamaan ohjelman. Asia on mulle niin tuttua, mutta aina Antin puheista irtoaa uutta ajateltavaa. Eilisessä ohjelmassa mua ilahdutti erityisesti edellisessä ohjelmalinkissä ohjelmassa esiintyvä Pekka Karjalainen . Hieno terveysmuutos hänellä sekä hänen ystävällään.

Heikkilän opus on kyllä ihan must. Se toimii nähdäkseni kaikilla kakkosdiabeetikoilla, jotka siihen ryhtyy ja siinä pitäytyy. Keski-ikäisillä naisilla paino ei  kenties putoa niin kuin miehillä,  mutta samalla tavalla naisille tulee terveysvaikutuksia. Odotan kovasti ja innolla tuota Pekka Karjalaisen ja kumppanista tekeillä olevaa elokuvaa. Toivottavasti saavat rahoituksen kuntoon. Syytä olisi, koska paluu parisataa vuotta vanhaan diabeteksen hoitomuotoon olisi parasta niin potilaille kuin kansantaloudelle.

Tämä aamu alkoi pannuleivällä. Tätä leipää olen tehnyt jo muutaman vuoden ajan. Löysin ohjeen joskus vuosia sitten karppifoorumilta.  Kookoksesta en silloin oikein tykännyt, joten tein omanlaiseni ohjeen.

1 muna
2 rkl mantelijauhetta
(½ tl leivinjauhetta )
2 rkl juustoraastetta

Leivinjauhetta ei välttämättä tarvita, jos ei halua. Juustoraastetta otan pari sormenpäillä pari napsasua pussista, kun en jaksa mittailla lusikalla. Todennäköisesti juustoa on vähän enemmän, kuin 2 rkl, mutta ei se ole tässä niin tarkkaa ollenkaan. Noin simppelillä ohjeella saa aamulla rähmäsilmäisenäkin ihan toimivan aamiaisen taiottua.


Ensin rikotaan muna kippoon.

 Sen jälkeen muut aineet perään. Sekoitetaan haarukalla. Alla valmis taikinapohja.


 Paistinpannulle voita. Pannu pitää laittaa aika miedolle lämmölle, koska mantelijauho palaa herkästi. Aamulla vessareissun aikana pannuleivästä paistuu hyvin toinen puoli. Aamupesun ja -pissin jälkeen voi kääntää toisen puolen. Joskus laitoin alkuperäisen ohjeen mukaan seesaminsiemeniä, mutta nyt ovat näköjään jääneet taas pois.



Tuosta näkee vähän pannuleivän kokoa. Nämä kokonaiset pannuleivät ovat valokuvasatoa aiemmilta tekokerroilta, jotka jäänyt laittamatta blogiin. Saapahan nekin kuvat nyt tänne hyötykäyttöön.


  Päälle päälliset ja kohti ääntä. Täyttävä ja ravitseva aamiainen on valmis. Joskus olen tehnyt noista hampurilaisia. Pannuleipä puoliksi ja sisälmykset sisään. Tämä ohje taipuu myös makeaksi leivonnaiseksi, jos laittaa mausteeksi vaikka kardemummaa, kanelia, vaniljasokeria tms. Jos tekee makeamman version, voi taikinan sekaan laittaa esim. marjoja ja päälle kermavaahtoa. Makeassa versiossa voi vaikka rouhia sekaan myös prosenttisuklaata. Vain mielikuvitus on rajana näissä hommissa. Tässä kuvassa nyt kuitenkin suolainen versio. Taikina toimii myös pizzapohjana.


Tänään päätin kokeilla tehdä pannuleivän lettupannulla, jotta saisin pienemmän kokoisia. Karppifoorumilta huomasin jonkun tehneen näin. Hyvä idea. Kun on ollut kipeänä, ei olisi jaksanut nyt syödäkään kokonaista pannuleipää. Näinpä sitten tuo vanha taikinasysteemi nyt lettupannulle. 5 lettua näyttää tuosta annoksesta tulevan. 

 Hupsista. Pikkusen oli kärvähtämään päin, mutta onneksi ei vielä maistunut yhtään palaneelta. Hellan lämpö saa olla mieluummin vähän matala kuin liian kuuma.
 Sitten vain voita pannulettuleivän päälle sekä muut päälliset. Tällä kertaa oli kylmäsavulohta, kananmuna ja avokadoa.Kananmunat olivat eilen keitettyjä, siksi pienoinen tumma rengas. Keittoaika aavistuksen liian pitkä, koska keltuainen ei jäänyt pehmeämmäksi. Mutta näillä aloitettiin tämä päivä. Seurana mukillinen kookosöljyteetä.


5 kommenttia:

  1. :D, täälläkin pannuleipää!
    Ihana idea tuo lättypannu!!
    Lapsille vois paistaa Tappileipää ;D
    Hyvät on eväät! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvää on. :D Ihan mahdottoman hyvää. Lättypannu toimii hyvin esim. just lapsille, koska tuon kokoinen pannuleipä yhtenä annoksena tehtynä on tosi iso. Lapsille riittää varmaan pienempikin määrä. Kuten tänään tällaiselle ylipainoiselle aikuiselle vajaa puolet taikinamäärästä.

    Laskiaisen aikaan olen muutamana vuonna laittanut pannuleivän päälle mätiä, sipulia ja smetanaa. Sekin toimii. Esim. viime laskiaisena mulla ei ollut tattarijauhoa kotona. Nyt on, joten voipi mennä tänä vuonna ihan kunnon blineiksi. Sen näkee sitten myöhemmin, miten käy.

    VastaaPoista
  3. Ai että olisi nädin ja smetanan kanssa hyvää!!

    Minäkin olen ajatellut kokeilla blinejä.
    Mietin vain, että jos hiivan tilalta nostattaisi juurella.

    VastaaPoista
  4. Kookosöljytee???

    sorella

    VastaaPoista
  5. Hopsansaa, enpäs olekaan aikaisemmin huomannut sorellan viestiä. Kookosöljytee on ihan tavan teetä, mutta sekaan teelusikallinen pari(tai vaikka ruokalusikallinenkin.. mutta kannattaa aloittaa varovasti yhdellä teelusikallisella)kylmäpuristettua kookosöljyä. Auttaa mukavasti antamaan potkua tällaisen keski-ikäisen naisen laiskalle kilpirauhaselle.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi.