lauantai 2. maaliskuuta 2013

Ja taas kerran lihavuusleikkauksista

Jokusen kerran olen tässä blogissani vouhkannut laihdutusleikkausten järjettömyydestä. Nyt asiasta on tullut virallisempaakin tietoa, kuin pelkästään omat mutu-tuntumat, arvailut ja aiheen ympärillä mielen kiehuminen.  Kummallinen on artikkelin viimeinen loppulausuma, jonka mukaan jatkotutkimuksissa kannattaa keskittyä yksittäisten potilaiden leikkauksesta saamien terveyshyötyjen arviointiin kustannusten tarkastelun sijaan.

Mistä hitsistä sitä tietää, saisiko sitä itse hyötyä leikkauksesta vai kuuluisiko sitten siihen sakkiin, jonka leikkaus epäonnistuu? Kysynpähän vaan. Lisääntyvät leikkauskomplikaatioiden aiheuttamat sairaalahoitopäivät ei vakuuta leikkauksen tehokkuudesta tai turvallisuudesta, vaikka noita leikkauksia yritetään nykyisin väen väkisin suositella.

Vaikuttaa venäläiseltä ruletilta.

Lääkärilehti uutisoi:

  

Lihavuusleikkaus ei vähentänyt terveydenhuollon kustannuksia
Julkaistu 21.02.2013 11.04

Yksityisen sairasvakuutuksen korvauksiin perustuvan tutkimuksen mukaan lihavuuskirurgia ei ole vähentänyt Yhdysvalloissa leikkauksen jälkeisiä terveydenhuollon kustannuksia.
Jama Surgery -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden terveydenhuoltokustannukset eivät kutistuneet kuuden vuoden aikana samanpainoisiin verrokkeihin verrattuna.
Tutkimuksessa oli mukana 30 000 leikkauksessa ollutta ja saman verran ylipainoisia verrokkeja.
Analyysi on vuosilta 2002–2008. Tutkimusaikaan sairasvakuutukset korvasivat lihavuusleikkauksen, jos potilaan BMI oli ≥35 ja hänellä oli liikalihavuuteen liittyvää sairastavuutta tai jos potilaan BMI oli ≥40.
Tutkimuksessa oli mukana laparoskooppisesti ja avoleikkauksena tehdyt vatsalaukun ohitusleikkaukset, mahapantaleikkaukset ja muut rajoittavat toimenpiteet. Kuluina tarkasteltiin lunastettuja lääkereseptejä, terveydenhuollon vastaanottokäyntejä, sairaalakuluja sekä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia.
Leikatuista 80 prosenttia oli naisia ja heidän mediaani-ikänsä oli 45 vuotta. Ennen leikkausta ryhmien terveydenhuollon kulut olivat samanlaiset. Puolella potilaista oli korkea verenpaine ja noin neljänneksellä tyypin 2 diabetes.
Itse leikkaukseen ja sen jälkeiseen välittömään sairaalahoitoon liittyvät kulut olivat keskimäärin 29 000 dollaria (22 000 euroa), mutta tutkimuksessa vertailtiin sen jälkeisiä kuluja.
Tulosten mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden terveydenhuoltokulut pysyivät tasaisina kuuden vuoden ajan leikkauksesta. Ensimmäisenä vuotena leikattujen kulut olivat keskimäärin 1 000 dollaria vähemmän kuin vertailuryhmän (8 905 dollaria vs. 9 908 dollaria).
Vertailuryhmään verrattuna leikattujen terveydenhuoltokulut olivat kuitenkin merkitsevästi korkeammat toisena ja kolmantena vuonna leikkauksesta. Ero tasoittui seuraavina vuosina.
Leikatuilla enemmän sairaalakuluja
Leikattujen reseptilääkekulut ja lääkärin vastaanottokäyntien kulut olivat alhaisemmat kuin vertailuryhmän, mutta heille kertyi enemmän sairaalakuluja. Tulosten mukaan leikatut olivat muita useammin sairaalahoidossa ruoansulatukseen liittyvien diagnoosien takia, joista suuri osa liittyi leikkauksen komplikaatioihin.
Vertailuryhmä oli taas useammin sairaalahoidossa sydän- ja verisuontitauteihin ja hengityselinten sairauksiin liittyen.
Tutkimuksen mukaan laparoskooppisessa vatsalaukun ohitusleikkauksessa olleiden kulut olivat alhaisemmat avoleikkaukseen verrattuna ensimmäisinä vuosina leikkauksesta, mutta ero tasoittui myöhemmin.
Tutkijoiden mukaan jatkotutkimuksissa kannattaa keskittyä yksittäisten potilaiden leikkauksesta saamien terveyshyötyjen arviointiin kustannusten tarkastelun sijaan.

2 kommenttia:

  1. En kyllä itse menis. Tyttö oli yhdessä sairaalassa valvomassa yhtä naista, jonka leikkaus oli epäonnistunut. Siellä tää rouva makasi leikkaushaava auki. Kysyin kerran mitäköhän hänelle nyt kuuluu ja ei kuulemma pysty enää töissäkään käymään.
    Jotenkin tuntuu, että enempi kuulee jotenkin pieleen menneistä leikkauksia, kuin täysin onnistuneita.

    VastaaPoista
  2. The present lady needs the look of dazzling, wonderful, long and dim eyelashes. Issue is that a considerable lot of us normally have short slim eyelashes. Up to this point the best arrangement was the utilization of beauty care products to improve the eyelashes.

    idol lash

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi.