tiistai 6. joulukuuta 2011

Ruotsista kajahtaa

Andreas Eenfeldt kirjoittaa blogissaan uusista Ruotsin sosialstyrelsenin antamista ruokavaliosuosituksista diabeetikoille. Neljä pääruokavaliosuositusta ovat seuraavat:

* Perinteinen diabetesruokavalio (vähärasvainen nykysuositus)
* Kohtuullinen vähähiilihydraattinen ruokavalio
* Välimerenruokavalio
* Alhaisen GI:n mukainen perinteinen diabetesruokavalio

Kannattaa lukea nämä suositukset

Oikea suunta!  Nyt kakkosdiabeetikotkin saivat itselleen paremmin sopivat syömisen suositukset, vaikkei vielä optimaalisia olekaan. Tähän voin vedota, kun menen taas lääkärille, jos se alkaa jotain mutisemaan. Sanon tyynen rauhallisesti noudattavani Ruotsin sosiaalihallituksen antamia ohjeita mieluummin, kuin meidän huonoja Käypähoitosuosituksia oman sairauteni hoidossa. Olen Antti Heikkilän suosituksilla, ruotsalaisilla LCHF-suosituksilla ja vanhakantaisella kakkosdiabeetikkojen vähähiilihydraattisella ja runsasrasvaisella ruokavaliosuosituksilla selvästi terveempi ja paremmassa kunnossa kuin käypähoito- ja Diabetesliiton ruokasuosituksilla ja pärjään kokonaan ilman lääkkeitä verensokeriarvojen ollessa normaalit. Mutta jos alan syödä, kuten diabeetikkojen Suomessa käsketään syödä, saan kyllä alkaa vetää lääkkeitä. Verensokerit nousevat tällöin niin ylös. Jotain mätää on siis suomalaisissa suosituksissa, eikä ihan vähän olekaan.

Nyt on sitten Ruotsissa aivan virallisesti suositeltu karppausta yhtenä diabeetikon ruokavaliosuosituksena. On myös aika kysyä, että milloinkas meillä Suomessa? Nähtäväksi jää, miten media ottaa tuon uutisen vastaan ja vaietaanko se Suomessa täysin? Syytä olisi ottaa suositukset Suomessakin vakavasti, koska on jo niin paljon näyttöjä siitä, että perinteinen vuosikymmenten takainen vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ruokavalio (LCHF eli karppaus) toimii kakkosdiabeetikkojen hoidossa muita ruokavaliosuosituksia selvästi paremmin. Pitää tutustua ja lukea huomenna ajan kanssa.

Vielä haluavat suositella Ruotsissakin maltillista vähähiilarista ruokavaliota, mutta siellä on kuitenkin mainittu, että tiukempaakin hiilarirajoitusta on syytä tutkia, koska näistä on saatu hyviä tuloksia, vaikka pidempiaikaiset tutkimukset vielä puuttuvat.  Oikea suunta kuitenkin, vaikka todennäköisesti noita suosituksia alemmilla hiilareilla pitää mennä, jos meinaa lääkkeittä pärjätä.  Jokainen kakkosdiabeetikko osaa varmaan käyttää verensokerimittaria ja tsekata itselleen ne ruoka-aineet, joilla verensokerit pysyvät hyvin kuosissa.

Luuliemen teosta piti aiemmin kirjoittaa, mutta jätän sen nyt tältä päivältä. Tein Itsenäisyyspäivän kunniaksi hyvää kinkkupiirakkaa jääkaapin jämistä. Oikein hyvää ja sopivaa diabeetikollekin.  Eipä nosta verensokereita.

Pohja:

100g voita
½ dl heraproteiinia  - vaihtoehtona voi käyttää vaikka soijajauhoa tai tattarijauhoa tai mistä sitten tykkääkin
1 dl mantelijauhoa
1 dl perunakuitua - olisin laittanut leseitä, mutta oli päässyt loppumaan; tilalle voisi laittaa vaikka juustoraastettakin
2 rkl kylmää vettä

Ensin nypitään
 Kumihanskoilla siistiä hommaa. Kuvan ottaminen vaan oli hankalaa väärällä kädellä.

Lisätään 2 rkl kylmää vettä ja sekoitetaan. Taikina valmis.
Voidellaan piirakkavuoka ja taikina esipaistumaan uuniin. About 10 min. Ehkä. Pohjan paistumisen aikana ehtii tehdä täytteen.


Kinkkua, purjoa, jonka pilkoin ja esipaistoin voikökön kanssa mikrossa. Paprikaa, juustoraastetta. Kuvasta puuttuu näköjään 2 kananmunaa. Kerma ja kananmunat sekä mausteet sekoitetaan. Täytteet ladotaan esipaistetun piirakan päälle, samoin muna-kerma mausteineen sekä juustoraaste. 
 Paistetaan noin 200 asteessa, kunnes näyttää hyvältä.

Tätä minä nautin Itsenäisyyspäivän herkuksi. Seuraksi salaattia ja punaviiniä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi.