lauantai 5. marraskuuta 2011

Diabeetikkojen varvasamputoinnit

Ajelin autolla tänään radio päällä tottakai, kun kävin tapaamassa paria karppikaveria kotipuolessa. Tuli uutiset ja karmea uutinen tulikin. Aikuistyypin diabeetikkojen varvasamputoinnit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Nyt jo noin 850 amputaatiota vuodessa. Hirveä määrä. En yhtään ihmettele, että kirurgi ja ortopedi Antti Heikkilä lopetti leikkaushommat turhautuneena näihin amputointeihin ja alkoi hoitaa potilaitaan kokonaisvaltaisesti lääkehoitojen lisäksi ruokavalion keinoin.

Linkki uutiseen:

Aikuisiän diabetes lisännyt varvasamputaatioita

Minun jakeluun ei mene se, miksi Suomessa LCHF-ruokavalio (Low carb, high fat) ei saa virallista sijaa aikuistyypin diabeteksen hoidossa, kuten Ruotsissa on käynyt. Ruotsissahan tämä sai alkunsa siitä, kun pari ravitsemusterapeuttia teki Ruotsin sosiaalihallitukselle kantelun lääkäri Annika Dahlqvistista, joka suositteli potilailleen LCHF-ruokavaliota,  nykysuomeksi sanottuna karppausta. Tässä kohtaa kantelijoilla oli tarkoituksena se, että Dalhqvist menettäisi lääkärinoikeutensa, koska hoitaa potilaitaan noin kerettiläisin keinoin vastoin kaikkia terveellisinä pidettyjä virallisia ruokasuosituksia. Kantelu tutkittiin ja samalla todettiin että LCHF-ruokavalio diabeteksen hoidossa perustuu sekä tieteeseen että hyviin hoitokäytäntöihin.

Itse karppaan LCHF:llä, eli olen ns. eläinrasvakarppi. Kasviöljyjäkin syön, mutta silti suosin eläinrasvaa elimistön tulehduksien välttämiseksi, joille diabeetikko on erityisen herkkä. Voista ja maitorasvoista samoin kuin sianlihasta jne. saa tarvittavan määrän myös yksittäis- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja eikä ole niin suurta vaaraa rasvojen hapettumisesta, kuin pelkästään kasvirasvoja syöden. Lisäksi rasvoja saan avokadosta, manteleista, pähkinöistä, oliiveista jne. Voista saa myös vitamiineja ja hivenaineita päinvastoin kuin esim. rypsiöljystä ja oliiviöljystä,joissa hivenravinteet loistavat poissaolollaan. Finelistä voi katsoa tarkemmat detaljit. Se on aika lahjomatonta tietoa. Jos katsoo ruokien koostumustietoja, voi yllättyä, kuten minä. Salaatinkastikkeena käytän siitä huolimatta oliiviöljyä.

Ruotsissa, kuten sanottua on aivan toinen meininki diabeteksen hoidossa kuin meillä Suomessa.

Youtubesta löytyy Ruotsin televisiossa syyskuussa 2011 esitetty ohjelma. Ohjelma on ruotsinkielinen, mutta ohjelmaan saa  suomenkielisen tekstityksen, kun klikkaa videon oikeassa alareunassa olevaa CC-merkkiä, jolloin merkki muuttuu punaiseksi.

SVT: Tieteen maailma - tiede ruokavalion takana osa 1

Osa 2

Osa 3


Minua pistää niin vihaksi, että diabeetikoille suositellaan verensokeria kohottavaa ja/tai verensokeria korkealla pitävää ruokavaliota, jolloin korkean verensokerin vuoksi tulee verisuonivaurioita erityisesti jalkoihin. Varmasti jokainen on nähnyt diabeetikon, jolta on jalka/jalat amputoitu. Miten ihmeessä tällaista ruokavaliosuositusta, kuin Suomessa diabeetikoille suositellaan, voidaan edelleen suositella? Tämä verensokereita korkeana pitävä ruokavalio johtaa näihin verisuonivaurioihin. Kuitenkin verensokeria voidaan hallita myös pelkästään ruokavalion keinoin, LCHF:lla eli karppauksella. Minä en ole enää ainakaan toistaiseksi lihottamassa lääkeyhtiöitä, koska en tarvitse enää diabeteslääkkeitä, kun verensokerini pysyvät vakaina aivan ruokavaliollakin. Lisäksi veronmaksajien ei tarvitse maksaa lääkkeitäni, jotka sain 100% erityiskorvattavina vaikea-asteiseen pitkäaikaissairauteen vain 3 euron omavastuulla.

En tiedä, miten tautini tästä etenee, mutta nyt en tarvitse lääkkeitä. Olen toiveikas, koska olen lukenut monista monista kakkostyypin diabeetikoista, jotka ovat päässeet lääkkeistä kokonaan eroon. Diabetes on kuitenkin ns. etenevä sairaus ja oheissairaukset ovat taudinkulkuun olennaisesti liittyviä. Iloitsen jokaisesta kuukaudesta ja vuodesta, jonka voin elää lääkkeettömänä normaalein verensokerein. Näin sokeutumisen, amputaatioiden ja munuaisvaurioiden riski ainakin siirtyy, ellei kokonaan poistu.

Laitanpa vielä tähän perään linkin Suomessa esitettyyn vastaanvantyyppiseen ohjelmaan toukokuulta 2011. Suomalaisilla ja ruotsalaisilla lääkäreillä ja ravitsemusihmisillä on käsittämätön ajatusero siitä, mikä diabeetikolle on terveellistä. Tässä kohtaa minä luotan ruotsalaisiin. Katsokaa ja järkyttykää, millainen ero on kahden maan välillä.

Spotlight - Vanhentuneet ravintosuositukset

Minäkin olin aiemmin vain heikentyneestä sokerinsiedosta kärsivä mahasta helposti lihoava. Kun jatkoin suomalaisella asiantuntijoiden ja jopa Diabetesliiton suosittelemalla "terveellisellä diabeteksen ehkäisyruokavaliolla", sairastuin. Sapettaa, eikä ihan vähän sapetakaan. Jos olisin aiemmin hiffannut syödä, kuten 1900-luvun alussa diabeetikkoja ohjeistettiin syömään LCHF-ruokavaliolla, olisin kenties kokonaan välttynyt kakkosdiabetekseen sairastumiselta. Mutta kun minä uskoin tähän "terveelliseen diabeteksen ehkäisyruokavalioon" ja noudatin sitä kurjin seurauksin.

Näitä ei tarvitse uskoa, mutta helposti asia selviää, kun hankkii verensokerimittarin ja alkaa mittailla paastosokeria, verensokerit ennen ruokailua ja 1 ja 2h ruokailun jälkeen. Siinä aukeaa silmät. Näin minullekin kävi.

6 kommenttia:

  1. Kumma, että tässä hiilarijutussa Suomi ei näytä seuraavan Ruotsia, yleensähän meillä kopioidaan niin hyvät kuin huonotkin suuntaukset Ruotsin mallin mukaan.
    T: sorella

    VastaaPoista
  2. Älä muuta virka, sorella. Aina Ruotsista on otettu mallia, mutta tässä kohtaa taitaa olla jo nuoruusvuosiltani tuttu vallalla oleva Ameriiikan-ihannointi. Sieltähän tuo vähärasvahuttu tulee Ancel Keysiltä, joka sitten tuli poliittisella(!) päätöksellä viralliseksi ruokavalistusohjeeksi.

    Eenfeldtin Ruokavallankumous-kirjasta luin, miten härskisti Keys toimi, kun samoihin aikoihin Keysin rasvateorian kanssa tuli esille toinen vastakkainen teoria. Jos on riittävän röyhkeä, saa ainakin aluksi kunniaa ja glamouria osakseen, mutta ajan saatossa, voipi se kunnian kulta muuttuakin arvottomaksi kissankullaksi.

    Norsunluutornit ovat kovaa kyytiä heilumassa. Onneksi.

    VastaaPoista
  3. Onneksi ovat tornit murenemassa. Ikävää silti, että myös Suomessa money talks, myös terveydenhoidossa ja elintarviketeollisuudessa. Pitäisi nousta isosti vastustamaan ja valistamaan, mutta kuinka hurjan iso joukko siihen tarvitaan, ennenkuin päättäjäporukka herää? Nyt olis tuhannen taalan paikka,kun on pressanvaalit tulossa... Karppaakohan Niinistö? ;)
    T: sorella

    VastaaPoista
  4. Niinistöstä en tiedä, mutta ainakin Paavo Väyrynen karppaa.;) Itse en kuitenkaan äänestä sen mukaan, karppaako pressaehdokas vai ei. Pikkusen muut asiat ratkaisee tuossa kohtaa. ;)

    VastaaPoista
  5. Minulla on ystäviä joilla on noita tehty ja homma pahenee vain heidän kohdallaan koko ajan. Minulla ei ole vielä ihan niin paha tuo tilanne, mutta värivikoja jalkapöytään on tullut jo, eli oireita on. Nyt kun olen havahtunut asiaan, niin osaan jo paljon enemmän huomioida mitä suuhuni pistän ja miksi?

    VastaaPoista
  6. Hieno homma Arvo, että olet havahtunut. Vielä on mahdollista muuttaa suuntaa. :D

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi.