torstai 29. syyskuuta 2011

Miten se sitten syö?

Verensokerit pysyy aika hyvin kuosissa ns. vanhanaikaisella diabetekseen sairastuneen ruokavaliolla. Eli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Tuolla ruokavaliolla diabetesta hoidettiin ennen insuliinin keksimistä. Ihmiset pysyivät ruokavalion avulla kohtuullisen hyvässä kunnossa. Näin toimi mummonikin vuosikymmeniä sitten.

Rebecca W. Oppenheimer on kirjoittanut vuonna 1917 kirjan Diabetic Cookery - Recipies and menus.
Kirjasta käy hyvin selville se, miten diabeetikoita käsketään välttämään sokeria ja viljatuotteita ja ruualla suositellaan käytettäväksi voita. Kun lukee kirjan esipuheen ja selaa tuota kirjaa nuolinäppäimillä näkee selvästi, miten aiemmin diabeetikoita hoidettiin ruokavaliolla. Tuollaiseen ruokavalioon minä uskon enkä siihen mitä nykyisin diabeetikoille suositellaan syötäväksi, koska sellainen syöminen ajaa väistämättä sairautta pikkuhiljaa pidemmälle ja huonommalle tolalle. Se on kuulemma normaali sairauden kulku. Totta kai on, jos ravitsemus on koko ajan pielessä eikä auta hoitamaan tautia.

Syön hyvin vanhanaikaisesti, vaikka kaikki mediassa puhuvat karppauksesta muotihömppädieettinä. Minun ruokavalioon kuuluu sellaset tuotteet jotka isoäidin isoäitikin olisi tunnistanut ruuaksi. Perusraakatuotteita ilman suuria lisäainekuormia. Teen sapuskat itse lähes alusta loppuun. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on hyvin vanhanaikainen tapa syödä, lisäksi sellainen tapa syödä, johon ihmiskeho on vuosituhansien aikana tottunut, vaikka nykyisin tällaista tapaa syödä pidetään jopa asiantuntijoiden toimesta huuhaana. Pistää hieman arvioimaan ja ihmettelemään kyseisen asiantuntijan asiantuntijuutta.

Tällaista ruokavaliota suositeltiin jo 1800-luvulla, jolloin englantilainen hautausurakoitsija William Banting sai kehotuksen lääkäriltään laihduttaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Onnistuttuaan William Banting kirjoitti lehtisen noudattamastaan ruokavaliosta ja teki sitä näin tunnetuksi. Jopa ruotsinkielen sana laihduttaa (banta) on tullut Bantingin nimestä. Sen verran suuri merkitys Bantingin opeilla oli.

Toiset saa pudottaa painoaan vähärasvaisella ruokavaliolla tai kevytmargariineja ja rasvattomia maitotuotteita käyttäen jos niin haluavat. Minun kohdallani se tie tuli kuljettua loppuun. Olen palannut vanhanaikaisen syömisen malliin, jota on noudatettu ennen rasvahysterian maihinnousua. Ancel Keys sai Amerikan rasvahysterian valtaan ja kun suomalaiset ravitsemussuositukset tulevat pitkälti amerikan suunnalta, ei ihme, että vähärasvaisen ruokavalion ja kevyttuotteiden suosittelu maassamme on johtanut ennennäkemättömään lihavuus- ja diabetesbuumiin. Esim. monet keski-euroopan maat eivät lähteneet tuohon rasvattomuushypeen mukaan ja siellä ei olekaan samanlaista lihavuus- ja diabetesongelmaa kuin meillä.

Media saa minun puolestani repiä vaikka mitä otsikoita muotihuuhaadieetistä. Täytyyhän mediankin jostain tulonsa saada. Harmi vain, että niin moni uskoo tuohon propagandaan.  Minun vhh:ni, karppaukseni on hyvin vanhanaikainen ja ihmiskeholle terveellinen ja sopiva tapaa syödä, vaikka media kirkuu vallan toisenlaisia raflaavia huuhaaotsikoita.

Vaikka syömistapani on tuollainen "vanhanaikainen", siihen kuuluu voin ja kerman lisäksi myös hieman siemeniä, manteleita, avokadoja, oliiveja, rasvaisia kaloja jne.Rasvoja tulee hyvin monipuolisesti ja monesta lähteestä. Ei pelkkää kermaa lorottamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi.