maanantai 2. huhtikuuta 2012

Tämänhän me jo tiesimmekin

Iltalehti kysyy tänään Terveys-osastossaan Onko huonot hiilihydraatit haitaksi lasten verisuonille?

Juttu jatkuu näin:


Paljon sokerilimuja ja huonoja hiilihydraatteja nauttivien lasten pienissä verisuonissa näkyy muutoksia, jotka aikuisilla ennustavat sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Muutokset nähdään silmien pikkuvaltimoissa ja pikkulaskimoissa.
Tutkijat selvittivät asiaa tekemällä 2 300 kaksitoistavuotiaalle silmätutkimukset ja arvioimalla heidän ruokavalionsa. Virvoitusjuomien lisäksi tutkijoita kiinnostivat hiilihydraatit yleensäkin sekä niin sanotut korkean glykeemisen indeksin ruoat, jotka nostavat veren sokeripitoisuutta nopeasti ja paljon. Pienen glykeemisen indeksin ruokia ovat muun muassa ruisleipä ja kasvikset ja korkean indeksin ruokia esimerkiksi vaalea leipä, ranskalaiset perunat ja valkoinen sokeri.
Silmätutkimuksissa ilmeni, että virvoitusjuomia päivittäin nauttivien verkkokalvojen valtimot olivat kapeammat kuin lasten, jotka joivat limuja harvoin tai eivät lainkaan. Tytöillä myös runsas hiilihydraattien sekä korkean glykeemisen indeksin ruokien syöminen liittyivät verkkokalvon verisuonten muutoksiin.
Tulokset pitää vahvistaa uusissa tutkimuksissa, mutta varmistuessaan ne viittaavat huonojen hiilihydraattien ja sokerin liikakulutuksen olevan haitaksi lasten verisuonille ja mahdollisesti edistävän sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä myöhemmällä iällä.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä

-----

"Pieni" kauneusvirhe tuossa jutussa kuitenkin piilee, vaikka juttu on sinällään oikein hyvä ja oikeansuuntainen. Tutkimusta en ole nähnyt enkä siihen tutustunut, joten tämänkertainen ihmetykseni liittyy tuohon uutisointiin. Sekin ihmetyttää, onko ruisleipä niin vallalla arjen ruokavaliossa jo Ameriikassakin, että tutkimuksessa ruisleivänkin vaikutus olisi todennettu, vai onko tuossa kyse vain Iltalehden omasta tulkinnasta, vai kenties Duocecimin uutispalvelun tuotannosta.  Iltalehden jutussa sanotaan näin:" Pienen glykeemisen indeksin ruokia ovat muun muassa ruisleipä ja kasvikset ja korkean indeksin ruokia esimerkiksi vaalea leipä, ranskalaiset perunat ja valkoinen sokeri."


Suurin osa tietää, että sokeri ja limut, energiajuomat sun muut ovat haitallisia lapsille. Onneksi tästä tulee nyt ihan tutkimustietoakin. Kenties sydän- ja verisuonitautien syy piilee jo lapsuuden runsashiilarisessa ruokavaliossa eikä niinkään luonnollisen  rasvan käytössä, kuten aiemmin on peloteltu.
Tätä uskomusta ruisleivän pienen glykeemisen indeksin ruokauskomuksesta olen jo aiemminkin blogissani ihmetellyt . On se kumma, miten sitkeässä tuo uskomus istuu, vaikka jokainen, joka vain uskaltautuu kokeilemaan, huomaa tuon väitteen lähes tuulesta temmatuksi mediatempuksi, jos näin voidaan sanoa. Ihmetyksessäni linkitin myös ravitsemusasiantuntijan blogiin jossa tutkimusviittein todettiin ruisleipä nopeaksi hiilariksi. Ruisleivällä väitetään edelleenkin olevan muita terveysvaikutuksia, vaikka EU-ei näitä väittämiä hyväksynytkään. Siitäkin jossain blogauksessani turisin. Nyt en ota sen enempää kantaa ruisleivän ihmeitä tekeviin terveysvaikutuksiin, joita taas männaviikolla saatiin lukea Itä-Suomen yliopiston taholta. Pointti on tässä se, ettei ruisleipä ole hidasta vaan nopeaa hiilaria. Silti aina ruisleipä mainitaan hitaan hiilarin esimerkkinä kasvisten ohessa.

-----------------

Lisäystä tiistaina 3.4.12

Iltalehti on muokanut artikkelia tänään: Maanantai 2.4.2012 klo 08.16 (päivitetty 3.4.2012 klo 12.47)

Nyt sanamuoto menee näin:
"Pienen glykeemisen indeksin ruokia ovat muun muassa kasvikset ja korkean indeksin ruokia esimerkiksi vaalea leipä, ranskalaiset perunat ja valkoinen sokeri."

Ovat nyt jättäneet sen ruisleivän tuosta pois. Nyt artikkeli on selvästi oikeampi kuin aikaisemmin ja  virheellisyys on karsittu pois. Tästä pointsit Iltalehdelle.   

8 kommenttia:

  1. Hei. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoittelusta. En ole (vielä) jaksanut lukea kaikkia kirjoituksiasi, mutta uteliaana kysyisin pari kysymystä: Paljonko olet laihtunut? Oletko pystynyt vähentämään metformiini-lääkitystäsi? Onko karppaus auttanut kilpirauhasen vajaatoimintaasi?
    Mukavaa (ja vähempilumista) kevättä toivottaa
    Salima, joka kamppailee samojen terveysongelmien kanssa..

    VastaaPoista
  2. Salima, kiva kun kävit ja kommentoit.:D

    Laihtumisen suhteen on vielä paljon matkaa. Muutaman kymmenen kiloa vielä. Kymppi alkaa olla kohta plakkarissa. Kilpirauhasen vajaatoiminta hieman hidastuttaa vauhtia, sekä myös se, että suht rennolla meiningillä olen mennyt. Jos olisin mennyt ihan silleen tiukalla LCHF:lla, painonpudotusaldo voisi olla isompikin.

    Antti Heikkilä on sanonut, ettei keski-ikäisten diabeetikkonaisten painonpudotus painonpudotus etene useinkaan kovin nopeasti tai ainakaan samalla tahdilla kuin miespuolisilla. Valitettavasti minun pitää tämäkin todeta todeksi omalla kohdallani. Luultavasti syy miesten ja naisten eroihin johtuu myös siitä, etteivät miehet ole kovinkaan aktiivisesti laihduttaneet aiemmin. Naisilla nuo entiset ns. kuurit tekevät sitten tepposiaan myöhemmin ja näkyy selvästi hitaampana painonpudotuksena.

    Kuitenkin jo melko alkumetreillä, kun LCHF:aa aloin noudattamaan, verensokeriarvot koheni kohisten, eli pääsin lääkkeistä kokonaan eroon, kun verensokerit tulivat normaaleiksi. Terveysvaikutukset tuli siis jo ennen painonpudotusta. Yleensä aina sanotaan, että painonpudotus laskee verensokereita, mutta minun verensokeriarvojeni paranemiseksi normaaliarvoiksi ei voi laskea painonpudotusta. Syömisen muutoksella ne terveysvaikutukset tulivat. Vaikka painomuutos on vielä melkoisen pieni, senttimuutokset kropan ulottuvuudessa ovat sitäkin suuremmat.

    Salima, kannustan kovasti testaamaan ja kokeilemaan, minkälaisia terveysvaikutuksia sinä saat omalle kohdallesi.

    VastaaPoista
  3. Mukavaa kun vastasit:)
    Ihan alkumetreillä olen tuossa karppauksessa, mutta aion yrittää..
    Miten hoidat sitä kilpirauhasen vajaatoimintaa, Thyroxinilla?
    Ja onnittelut siitä, että olet päässyt eroon diabetes-lääkityksestä!!! Mahtavaa!
    t. Salima

    VastaaPoista
  4. Siksi vaan kysyn, että jos vaikka olisit siihenkin vaivaan löytänyt jonkin tepsivän "vaihtoehtohoidon":)
    t. jälleen Salima

    VastaaPoista
  5. Tyroksiinilla mennään. Mutta selvästi kilpirauhanenkin on nykyisin toipumaan päin.Kylmäpuristettua kookosöljyä jotkut käyttävät apuna kilpirauhasen vajaatoimintaan.

    VastaaPoista
  6. Hyvä ja asiallinen juttu, kiitos tästä! Itse olen erityisen kiinnostunut juuri lasten ja nuorten ruokavaliosta ja sen yhteydestä terveyteen (tätä nykyä sairauteen). Kuten Jamie Oliver sanoi: "Meillä on koko ihmiskunnan historian sairaimmat lapset." Surullista, kerta kaikkiaan.

    Lapsemme sairastavat jo samoja tauteja isovanhempiensa kanssa, eivätkä monetkaan vanhemmat herää ajoissa huomaamaan, missä mättää. Suomessa tilanne lienee vielä suhteellisen hyvässä balanssissa ainakin tiedon tasolla: vanhemmat kyllä tietävät, mikä on hyväksi ja millaisella kokonaisruokavaliolla lapsi voi hyvin. Käytäntö on tietenkin asia erikseen. Surkea tilanne on täällä Britanniassa ja USA:ssa, jossa ei useinkaan edes tiedetä. Ranskanperuna on vihannes ja hampurilaisen välissä oleva salaatinlehti kattaa yhden viidestä vihannesannoksesta.

    Uutisoinnissa täytyisi olla tarkkana ja on kerrassaan naurettavaa (ja itkettävää), että Iltalehden kaltaiset julkaisut päästävät mututietoa ja epätietoa seulojensa läpi. Hyvin huomaa, että toimitukset ovat täynnä media-alan ihmisiä, mutta tietämys erikoisaloilta puuttuu. Jokaisen lehden toimitus tarvitsisi tätä nykyä ravitsemuksen asiantuntijan palvelukseensa ! :> Ruisleipä ei ole mikään terveysruoka, niin surullista kuin se onkin myöntää. Itse rakastan ko.leipää enkä siitä luopuisi, vaikka tiedänkin tosiasiat. Paheensa ja herkkunsa kullakin ja ne mahtuvat ruokavalioon kyllä kohtuudella :) Eri asia on sitten hiilaripainotteinen ruokavalio, jota surullisen moni lapsikin nauttii ja jonka seurauksista he kärsivät. Moni vaurio ei ole paikattavissa enää myöhemmällä iällä :/

    Ajatuksia riittäisi aiheesta kirjaksi asti. Tästä on hyvä jatkaa. Kiitos asiallisesta uutisoinnista ja kissojen nostamisesta pöydälle.

    VastaaPoista
  7. Maria, älä muuta virka. Siihen aikaan kun itse olin lapsi syötiin normirasvaista ruokaa ja voitakin löytyi ruokapöydästä. Pullaa syötiin sunnuntaikaffeella ja lauantaisin, kun kotona leivottiin. Siihen aikaan meillä ei ollut vielä pakastinta, joten leivotut annoksetkaan eivät olleet järin suuria. Saunalimsaa saatiin 0,33l pullo lauantaina. Karkkia silloin, kun tuli vieraita ja toivat tuliaisiksi tai joskus saatiin muutama kymmenen penniä, että voi itse käydä kaupasta ostamassa. Muistan ajan, kun nallekarkit maksoi pennin kipale. Eikä ne olleet mitään sokerialkoholeilla makeutettuja "kuitukarkkeja". Eipä ollut siihen aikaan lapsilla ylipaino-ongelmia. Muistan ainoastaan yhden selkeästi ylipainoisen tapauksen kaveripiirissäni ja toinen oli aavistuksen pullukka, mutta ei lihava.

    Toivottavasti en ole mikään menneisyydellä nostalgisoiva fossiili, mutta kun ihan asiatasolla noita miettii, ei voi välttyä ajatukselta, että jotain on tässä rasvakammoisessa maailmassa todella pielessä.

    VastaaPoista
  8. Ajatuksesi eivät todellakaan viittaa vanhuuden höperyyteen, päinvastoin! Tästä on fossiilius kaukana, kun pyritään löytämään syitä nykyisen ravitsemus- ja sairaustilanteen korjaamiseen. Useimmiten vastaukset löytyvät vuosien ja aikakausien takaa, kun vaan uskallamme raottaa verhoa menneeseen ja myöntää tekemämme virheet. Niitä nimittäin piisaa, virheitä nimittäin, niin ylemmällä kuin alemmallakin (ruohonjuuri-) tasolla. On tärkeää ottaa huomioon vanhan kansan muistoja heidän lapsuusaikansa ravitsemuksesta ja ruokaperinteistä ja analysoida syy-seurays-suhteita, jotka johtavat aina tähän päivään asti. Missä on menty vikaan ? Missä vaiheessa kehitys kääntyi väärään suuntaan ? Miksi emme huomanneet, että systeemissä on jotain mätää ?

    Nyt kun olemme viimeiset 30 vuotta nauttineet vähärasvaista, hiilihydraattipainotteista yltiöprosessoitua moskaa, alkavat seuraukset näkyä kollektiivisesti kropassa ja olotilassa. Ruokavalion seuraukset kun näkyvät aina muutamien vuosien viiveellä. Nyt meinaan näkyy, paistaa ihan läpi! :P On aika havahtua tosiasioiden äärelle: Nämä vuodet ovat näyttäneet, että nykyiset ravitsemussuositukset ja vähärasvaisuuden mantra tekevät ihmisistä sairaita. Onneksi pientä heräämistä on alkanut tapahtua maanlaajuisesti. Britanniassa tilanne on valitettavasti toinen: meitä ravitsemuksen opiskelijoitakin manipuloidaan sisäistämään low-fat-high-carb -ilosanoma ja jakamaan sitä hymyillen eteenpäin. Sydän itkee verta jo pelkästä ajatuksesta, että 30 luokkakaveria todella lähtee maailmalle jakamaan väärää tietoa, ylläpitämään sairauden noidankehää ja puhumaan lääketeollisuuden pussiin.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi.