lauantai 24. maaliskuuta 2012

Aamulehti statiineista

 Viime aikoina on puhuttu paljon statiineista ja kolesteroleista. Surettaa oikein, kun ikäiseni naisihmiset surkuttelevat kolesterolejaan, jos kokonaiskole on yli 5.  Toinen surun aihe on LDL-kolesteroli, jota monet pitävät kaikkein pahiksena. Tämä arvo pitäisi olla monen mielestä tosi alhainen. Tällöin käy vain niin, että LDL-partikkeleista tulee pieniä ja tiukkoja, jotka ovat isoja höttöisiä hankalampia terveyden kannalta.

Minullekin työterveyslääkäri sanoi, että statiinit pitäisi aloittaa heti, kun on diabetes. Kakkosdiabeetikolla LDL pitäisi ajaa statiineilla maan rakoon, sanoi lääkäri.  Sanoin, että jos nyt katsotaan vielä. Lisäksi en suostu mihinkään kolesterolilääkitysehdotuksiin ennen kuin lääkäri suostuu mittauttamaan LDL:n partikkelikoot. Veikkaanpa, että siinä hötäkässä lääkärinkin mielipide statiineiden hyödyllisyydestä muuttuu.


Hirveää minusta on se, että statiineja määrätään kuin ruisleipää ja kappas kappas, sitä onkin nyt havaittu statiinien aiheuttavan diabetesta tai ainakin diabetesriskin kohoamista.

Taas tähän perään Aamulehden artikkeli kokonaan. Näistä kun ei koskaan tiedä, miten kauaa netissä ovat.

Hauska tuo artikkelin viimeinen lause: Hyvään hoitoon liittyy uusi haitta.  Onko se hyvää hoitoa, jos haitat ovat suuria ja hoidon seurauksena voi sairastua äärimmäiseen vakavaan sairauteen? 
Ihmettelen tuota logiikkaa suuresti. Kannattaa muutenkin lukea se Duodecimin artikkeli läpi. Siellä todetaan myös näin: "Tilanne tuntuu lähes paradoksaaliselta. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on suuri vaara sairastua sydänkohtaukseen, ja lisäksi diabeetikon valtimotauti on vaarallisempi kuin diabetesta sairastamattoman potilaan (Tikkanen 2007)".  Sanoisin, että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Ainakin minä kakkosdiabeetikkona hoidan itseäni mieluummin vanhakantaisella diabeteksenhoidon ruokavaliolla, kuin lääketehtaiden kehittämällä oravanpyörällä.

 Aamulehti kirjoittaa statiineista
Päivitetty 22.3.2012 14:38, julkaistu 22.3.2012 14:33

Tieto vahvistuu: Statiinit aiheuttavat diabetesta

Kuva: JEAN MARC RAMEL
Aamulehti


Sydän- ja verisuonisairauksien ja kuolemien ehkäisyssä käytettävien statiinien haittoista on viime vuoden aikana saatu lisää tietoa. Nyt näyttää entistä selvemmältä, että nämä lisäävät disbetesriskiä. Statiineja käytetään verenkolesterolin alentamiseen.
Diabetesvaaran lisäksi statiinien haittojen puolella ovat myös lihasvaivat ja maksaentsyymiarvojen suurentuminen.
Statiinit vähentävät sydäninfarktin ja sydänkuoleman sekä myös aivohalvauksen vaaraa merkittävästi. Jos sydän- ja verisuonisairauksien riski arvioidaan merkittäväksi, statiinihoito on oikea hoito. Uusimman tiedon mukaan statiineja pitää käyttää mahdollisimman pieninä annoksina.
Statiinien tehoa voidaan lisätä yhdistämällä hoitoon toinen kolesterolilääke esimerkiksi etsetimibi tai kasvistanolia tai kasvissterolia sisältävä ravintoaine. Tällaisia ravintoaineita on eräissä terveysvaikutteisissa margariineissa, ruokaöljyissä sekä kalaöljyssä tai esimerkiksi pekaanipähkinöissä.
Jos sydän- ja verisuonitautien riski vaikuttaa pieneltä, riittää jos syö terveellisesti.
Uusista tutkimustiedoista kertoo Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim.Artikkelissa on läpikäyty korkean kolesterolin hoitoa koskevien suurten meta-analyysien tuloksia. Statiinien haitoista on parin viime vuoden aikana käyty väittelyä. Aiemmin suomalaisissa hoitosuosituksissa ei ole otettu huomioon diabetesriskiä.
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim otsikoi artikkelinsa nyt: Hyvään hoitoon liittyy uusi haitta.

8 kommenttia:

  1. Kappas, osuttiin saman aiheen pariin samana päivänä! Kirjoitin juuri postauksen kolesterolihuijauksesta ja statiinien haitoista. Antti Heikkilä kirjoittaa kolesterolista hyvää ja tärkeää (salattuakin) asiaa omassa blogissaan; häntä on syytä kuunnella tässä, kuten niin monessa muussakin ravitsemusasiassa.

    Minua pistää niin vihaksi tämä nyky-yhteiskunnan lääketiede ja sen mahti koko maapallon mittakaavassa. Lääketeollisuus jyrää ja terveys on toissijainen seikka kun bisnes kukoistaa ja ihmiset saamaan tarttumaan sokerina pilleripurkkeihin ajattelematta muita vaihtoehtoja. Mutta vaihtoehtoja on! Itse suosittelisin jättämään kaikki kolesterolilääkkeet pois ja siirtymään suoraan VHH-ruokavalioon. Sen on todistettu vähentävän lääkkeiden tarvetta ja parantavan verisuonten kuntoa.

    Tosiasiahan on se, että ei ole olemassa ns. hyvää ja pahaa kolesterolia. Se kaikki on yhtä hyvää ja elimistön hyvinvointiin tarkoitettua tavaraa. Ei ihmisen keho ole niin tyhmä että se tuottaisi aineita, joita se ei tarvitse --tai jotka täytyisi ulkoisesti poistaa! Hyvänen aika. Aivot ovat 80% rasvaa ja suurilta osin kolesterolia. Kuten postauksessanikin kirjoitin; mitä tapahtuukaan kun yhä useammat ihmiset syövät turhaan kolesterolilääkkeitä jotka pienentävät aivojen elintärkeän kolesterolin määrää? Dementia-epidemia uhkaa, sen vaan sanon.

    Kiitos tästä! En olekaan huomannut tuota Aamulehden artikkelia. Voisinin lisätä sen postaukseni perään lisä-informaatioksi. On todela hienoa huomata, että eitä vastarannankiiskiä on enemmänkin ja enenevässä määrin ja että me kaikki emme kulje pässeinä naruissa, kun alamme nähdä, että joku tässä hommassa mättää.

    Totuutta tässä etsitään. Ei sen kummempaa. :) Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

    VastaaPoista
  2. Oho-jokin hyppäys tapahtui tekstissä: Toisen kappaleen toisen lauseen pitäisi kuulua: Lääketeollisuus jyrää ja terveys on toissijainen seikka kun bisnes kukoistaa ja ihmiset saadaan tarttumaan pilleripurkkeihin ajattelematta muita vaihtoehtoja. :) Mikä kumman "sokerina" olikaan eksynyt väliin, pahoittelut hämmennyksestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan tuo Oppenheimer opus jossakin saatavilla?

      T: sorella

      Poista
  3. Maria, onpa mukavaa, että sinäkin tartuit tuohon aiheeseen. Se on vaan nyt niin kuuma peruna, ettei mitään määrää. Enenevässä määrin kuitenkin kakkosdiabeetikotkin alkavat etsiä tietoa netistä ja lukea kliinisten lääkäriosaajien kirjoja sekä tehtyjä tutkimuksia. Uskoakseni puskaradio omista hyvistä kokemuksista ja tervehtymisistä on aika toimiva väline tässä asiassa, vaikka Puskan radio yrittääkin kertoa toista.

    Sorella, enpä tiedä onko tuota Oppenheimeria saatavissa mistään kirjakaupasta. Sen voi kuitenkin tulostaa itselleen luettavaksi. Niin minäkin tein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset. On suorastaan hämmentävää huomata, miten kaikki entiset uskomukset alkavat kumoutua ja todellista tutkimusnäyttöä päinvastaisista totuuksista alkaa tulla ilmi. Enää ei totuuksia voida piilotella, kun ihmiset alkavat joukolla etsiä luonnollisia teitä terveyteen ja kyseenalaistaa päihimme iskostetut faktat. Kuten Antti Heikkilä sanoi: Suurin osa autoimmuunisairauksista liittyy useimmiten jollain lailla viljoihin ja niin ollen ko.sairauksia voidaan parantaa muuttamalla ruokavaliota.

      Lääkkeitä ei tarvita. Lääketeollisuutta ei pidä kumarrella enää nykäyksenkään vertaa. Meitä on huijattu ja pahasti niin kolesteroli, verenpaine kuin verensokerikysymyksissäkin. Luin juuri Heikkilän teoksen; Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Se jos jokin avaa silmät. Kaksi oikeaa jääräpääsukulaistani on voinut jättää insuliinit ja statiinit kokonaan, kun he lopulta suostuivat kokeilemaan VHH-ruokavaliota. Kokeilu tuotti tulosta ja ruokavalio muuttui elämäntavaksi.

      Kiitos itsellesi tärkeän asian nostamisesta esille ja piristävästä palautteesta blogiini! :) Mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle!

      Poista
  4. Vielä pieni lisäjuttu. Sorella, tuo pumaska voi olla vähän raskas tulostettava kotitulostimella, jos sulla ei ole paikkaa, missä tulostaa tuollainen pumaska. Voin ottaa omastani kopsun ja lähettää sulle, jos laitat mulle osoitteesi vaikkapa meiliin tms.

    VastaaPoista
  5. Nyt kun oikein taas intouduin postaamaan nopeasti ja sanomatta jäi yksi tärkeä asia. Lukijani, lukekaapa tuo Marian blogin postaus aiheesta
    http://kelloviidenkahvi.blogspot.com/2012/03/yksi-annos-kolesterolia-kiitos.html#comment-form

    Todellakin tömäkkää ja asiantuntevaa asiaa ammattilaiselta. :)

    VastaaPoista
  6. Maria, kiitos kommentistasi. :)

    Minunkin ajatusmaailmani ensimmäisiä isoja muuttajia oli juuri mainitsemasi Antti Heikkilän kirja Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Silloin, kun sen kirjan ensimmäisen kerran luin, minulla ei ollut vielä diabetesta. Tai tiedä, vaikka olisikin ollut, mutta ei ollut vielä diagnoosia. Antin kirjassa oli niin paljon sellaista, jota en pystynyt silloin vielä omaksumaan. Mutta oppii tällainen viidenkymmenen virstanpylvään ohittanut täti-ihminenkin näköjään oppimaan uutta, kun siihen paneutuu. :D

    Minun ennakkoluuloisten uskomuksien muuttamiseen tarvittiin vielä pohjoismaisten kliinikkojen ja yhden diabeetikon kirja, ennen kuin omat vanhat uskomukseni alkoivat karista ja oikeasti uskalsin kokeilla uutta tapaa ajatella ja hemmetin vanhaa tapaa syödä.

    Nykyisin olen normaalein verensokerein ilman lääkitystä. On tämä LCHF-ruokavalio vaan niin tervehdyttävää. Surullisena, niin surullisena katson, kun muutamat tutut diabeetikot eivät uskalla uskoa tai edes kokeilla LCHF:aa kolesterolien ja sydäntautien pelossa. Juurikin tänään töissä yksi sairaaloisesti lihava ikäiseni naisihminen päätti alkaa jollekin paasto-puhdistuskuurille, että paino putoaisi. Mitäpä siihen sanomaan, kun toinen ei ole vielä valmis uudenlaiseen ajatteluun? Tästä riittäisi paljonkin sanottavaa, kenties teenkin tästä uuden postauksen ja lopetan turinat tältä erää tähän.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi.