maanantai 10. joulukuuta 2012

Edelleen lihavuusleikkauksista

Nähtävästi tämä aihe on sellainen, joka kirvoittaa näppikseni laulamaan vielä pitkänkin blogaustauon jälkeen.

Edelleenkin siis tästä jaksetaan jauhaa. Joo, varmaan tuloksia tulee, mutta enpä hevin usko, että tulosten syynä olisi joku leikkaustekninen tai muu mystinen syy, kuten oheisessa Iltalehden uutisessa kerrotaan. Palaan aiheeseen vielä lähipäivinä.

Lihavuusleikkaus vähentää diabetesta

Maanantai 10.12.2012 klo 09.27
Lihavuusleikkaus vähentää diabetesta menetelmästä riippumatta.
Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40.
Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40.
Lihavuusleikkaukset parantavat insuliiniaineenvaihduntaa ja jopa korjaavat diabeteksen monilta potilailta. Tutkijat eivät tosin ole olleet varmoja eroavatko eri leikkausmenetelmät tässä suhteessa.
Nyt asiaa on selvitetty ja vaikuttaisi siltä, että ainakaan kaksi yleisintä lihavuusleikkausmenetelmää eivät juuri eroa metabolisilta vaikutuksiltaan. Menetelmästä riippumatta olennaista on laihtuminen, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.
Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Clinical Investigation -lehdessä, ja siinä verrattiin lihavuusleikkauksella hoidettuja potilaita, jotka olivat tiputtaneet viidenneksen painostaan leikkauksen jälkeen.
Tulosten perusteella mahalaukun ohitusleikkaus ja mahapantaleikkaus, jotka ovat yleisimmät lihavuusleikkauksissa käytettävät menetelmät, paransivat glukoosin sietoa, insuliiniherkkyyttä ja insuliinia tuottavien haimasolujen toimintaa yhtä hyvin. Kummatkin leikkaukset johtivat myös yhtä suureen tulehdusmerkkiaineiden vähentymiseen rasvakudoksissa.
Tulostensa perusteella tutkijat pitävät todennäköisenä, että lihavuusleikkauksia seuraavat suotuisat metaboliset vaikutukset johtuvat laihtumisesta eikä jostain muusta leikkausmenetelmään liittyvästä seikasta. Tähän viittaa vahvasti se, että samansuuruinen laihtuminen johti samansuuruisiin metabolisiin muutoksiin kummassakin leikkausryhmässä.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Kuitenkin vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan jo, kun painoindeksi ylittää 35:n. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 100 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 113 kiloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi.