tiistai 20. joulukuuta 2011

Kolesterolista ja vähän muustakin

Hui jee, radio korporaatiossa oli Tohtori Tolosen haastis . Tömäkkää asiaa. Kannattaa kuunnella. Minulle oli täysin uutta se, että jopa 700.000 ihmistä syö statiinia Suomessa. Kuvittelin määrän paljon pienemmäksi. Aiemmin kolesterolin ylärajan arvo oli 7 ja sitä on laskettu jatkuvasti yläarvon ollessa nyt 5. Pyritään kuulemma vielä alempaan lukemaan. Jolloin ihanneyläraja olisi 4.  Ihan käsittämätöntä, kun viime aikoina on tullut tutkimustuloksia siitä, ettei alhainen kolesterolitaso ole mitenkään edullista. Ja etenkin keski-ikäistyvillä ja hieman vanhemmilla korkeampi kolesteroli on ikää lisäävä tekijä. Lisäksi iso aika tuore meta-tutkimus on osoittanut, ettei statiinilääkitys vähennä sydän- ja veritautikuolemia. Miksi siis syödä lääkettä, joka ei auta, ja josta saa vain sivuoireita hankaloittamaan arkielämää tosi ilkeine sivuvaikutuksineen esim. lihasheikkouden muodossa.

Muistan ajan vajaa 10 vuotta sitten. Halusin mittauttaa kolesteroliarvot, mutta pelkäsin ihan sikana sitä, että jos minulla olisikin sydäntauti, josta kolesterolit kertoo. Kuukausien ajan pelkäsin mennä otattamaan ne kokeet. Niin hyvin meitä suomalaisia on kolesterolilla peloteltu.  Kananmunaa en uskaltanut syödä, kuin kenties kerran kuukaudessa yhden, koska se mediaviestien ja virallisten ruokasuositusten mukaan lisäsi kolesterolia. Munavoi oli ihan hirveä pelote. Sellaista ei "terveystietoinen" ihminen uskaltanut missään tapauksessa syödä, kuin lähes henkensä uhalla.Voi voi, miten pihalla sitä ihminen voikaan olla kaikessa mediatulvassa.


Äärimmäisen surullista on se, että ihmiset joutuu kokemaan suuret määrät lääkkeen lisä- ja sivuvaikutuksia ja vain siksi, että lääketehtaat pääsevät miljoonavoittoihin. Kolesteroli ja diabetes ovat lääketehtaiden nykyajan rahasammot. Valitettavasti.
Etenkin kakkosdiabeetikkojen olisi syytä herätä ja aloittaa omahoito vhh-ruokavaliolla, jolla pääsee melko tehokkaasti eroon lääkkeistä kokonaan verensokeriarvojen normalisoituessa. Lisäksi elämäntaso paranee selvästi, kun aiemmin tuttu väsymys väistyy. On se niin iso laatumuutos elämään, että kaikkien kakkosdiabeetikkojen olisi syytä kokeilla sitä. Lisäksi metabolisesta oireyhtymästä, käytännössä esidiabeteksesta kärsivä voi myös ottaa elämänsä omaan hallintaansa ja rukata ruokavalio sellaiseksi, jolla virkeys lisääntyy, verensokerit normalisoituu ja näiden myötävaikutuksella helpottuu myös painonhallinta.

Diabetes on äärimmäisen vakava sairaus. Antti Heikkilän mukaan voi pyyhkiä elämästä about 17 vuotta pois, jos tähän tautiin sairastuu, koska elintoiminnot ovat aivan sekaisin. Lisäksi elimistö alkaa ikäänkuin syödä itseään elintoimintojen hajotessa vähitellen.

Minun järkeeni ei mahdu se, ettei pyritä poistamaan tai parantamaan sairautta, vaan poistetaan vaan lääkkeillä oireita, kuten nykyisin tehdään. Diabetesliitto ei todellakaan aja diabeetikon asiaa, ainakaan kakkosten kohdalla. Lukee mitä tahansa Diabetesliiton tuottamaa artikkelia, siellä on yleensä aina jo jutun alkuvaiheessa juttua lääkityksestä, kun pitäisi olla painavaa asiaa vhh-ruokavaliosta, jolla saa taatusti paremmat paranemistulokset kuin lääkkeillä ikinä.Samalla välttyy lääkkeiden aiheuttamilta lisäkomplikaatioilta ja sivuoireilta. http://www.ruutu.fi/video?vt=audio&vid=73851 . Noin 10 minuutin jälkeen tulee tuota asiaa.

Aina sanotaan, että kakkosdiabeetikon tärkein hoitomuoto on laihdutus. Mutta milläs laihdutat, kun verensokerit ovat koholla ja aina on valtava väsymys. Insuliinin tuotanto on hektitissä lukemissa. Kun insuliinin saa rauhottumaan vhh-ruokavaliolla, ei varastohormonilla ole niin paljoa työtä ja paino putoaa. Kokeile vaikka, se ei maksa juuri mitään. Ainoastaan sen, että kyseenalaistaa vallalla olevat viralliset käsitykset, jotka eivät oikeasti pitkässä juoksussa toimi kunnolla. Toimimattomista virallisista suosituksista saadaankin sitten taas hyvä syy syyllistää diabeetikkoa, jonka verensokerit eivät normalisoidu ja taas saa nostaa lääkemäärää. Diabeetikko syyllistyy ja lääketehtaat lihoo. Jåå-å! Ihmeellistä on elämä.

Vielä muistiin se, että kansainväliset D-vitamiinien IU-määrät jaetaan 40:llä, niin saadaan suomalaiset mikrogrammamäärät. Jos vaikka lisäkseni joku muukin on tuota asiaa joskus miettinyt.

perjantai 9. joulukuuta 2011

Hei halooo!

Diabeteksen Käypä hoito-suositusta on päivitetty. Lukekaapa ihan ite. Diabetessuositus päivitetty

Lainaan sen tähän perään varmemmaksi vakuudeksi:


Diabetes-suositus päivitetty

07.12.2011 08:34
Diabeteksen ehkäisyssä elämäntavat ovat ensisijaisen tärkeitä. Olennaista on säännöllinen liikunta ja painonhallinta. Riskiryhmien seulonta diabeteksen varhaiseksi toteamiseksi on aiheen.
Diabeteksen diagnosoinnissa voi käyttää paastosokerin ja sokerirasituksen lisäksi myös HbA1c-arvoa. HbA1c-arvo yli 6,5 % (48 mmol/mol) oikeuttaa asettamaan diabetesdiagnoosin. Diabeteslääkkeistä suolistohormonien kautta vaikuttavien gliptiinien ja pistettävien inkretiinien käyttö on lisääntynyt niiden edullisen painovaikutuksen ja vähäisen hypoglykemian vaaran vuoksi. Sen sijaan glitatsonien käyttö on vähentynyt niihin liittyneiden haittojen vuoksi. Suosituksessa otetaan kantaa myös suositeltavaan ruokavalioon ja todetaan, että vähähiilihydraattisen ruokavalion ja kohtuullisesti rasvaa sisältävän ruokavalion teho painonhallinnassa eivät eroa toisistaan. Painonhallintaan on syytä suhtautua aktiivisesti ja tarvittaessa harkita myös lihavuusleikkausta.
.

Tuossa on muutamakin kohta, joka arveluttaa. Toki hyvääkin. Hyvää se, että Diabeteksen ehkäisyssä elämäntavat ovat ensisijaisen tärkeitä. Tuohon se hyvä sitten jääkin. Jännästi on myös ujutettu infon sekaan jo heti alkumetreillä lääkkeet, jotka auttavat.


Minusta kakkosdiabeetikolle pitäisi ehdottomasti ensin ja aivan ensimmäisenä aloittaa ruokavaliohoito. LCHF, joka todistetusti toimii. Laskee aika nopeasti kohonneet verensokerit normaalitasolle ja pääsee hyvin vähällä lääkityksellä, ellei kokonaan lääkkeistä eroon. Kuten esim. minä. Ainakin toistaiseksi. Verensokeritaso pitää saada laskemaan nopeasti normaalitasolle, jotta diabeetikko vältty karmeilta liitännäisvaikutuksilta, kuten sokeutumiselta, amputaatioilta, infarkteilta, munuaisvaurioilta jne. Tuossa jutussa selvästi myös mitätöidään LCHF:n edut tasapäistämällä erilaiset ruokavaliot. Se on niin monessa tutkimuksessa todettu, että LCHF eli karppaus tehoaa kaikkein nopeimmin. Nyt tuota yritetään mitätöidä. Miksiköhän? Eihän niitä diabeteslääkkeitä mene kaupaksi, jos ihmiset hoitavat sairauttaan ruokavaliolla ja sitä kautta pääsevät lääkkeistä eroon verensokeriarvojen normalisoituessa.


Minun käsityskykyyn ei mene se, ettei kaikkein tehokkain keino LCHF-ruokavalio saa sijaa kakkosdiabeteksen hoitomuotona, kun kuitenkin enenevässä määrin ovat ne ihmiset, jotka toinen toisensa perään kertovat LCHF-ruokavalion parantaneen terveysmarkkereita verikokeissa normaaliarvoihin saakka- Sen jälkeen on voinut jättää lääkkeet pois, kun niitä ei vaan enää tarvita.

Mihin ihmeeseen on hukattu oikeasti kakkosdiabetekseen toimiva ruokavalio? Se, joka todistetusti toimii? Sen voi jokainen kakkosdiabeetikko itse kokeilla. Taatusti terveys lisääntyy aivan verikokein mitattavin tuloksin, vaikka tämä Diabetesliitto yrittää väittää vastaan, minkä ehtii. Jos  siis olet kakkosdiabeetikko tai esidiabetesta sairastava. Kokeile! Nuo LCHF-ohjeet oikeasti toimivat, vaikka Diabetesliitto yrittää sitä jatkuvasti kammeta.

Nämä virallisia suosituksia laatineet eivät tiedä hölkäsen pölähtävää kakkosdiabeetikolle sopivasta ruokavaliosta, jota sentään on ns. testattu parin sadan vuoden ajan, lukuunottamatta tätä karmaisevaa harharetkeä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajan

tiistai 6. joulukuuta 2011

Ruotsista kajahtaa

Andreas Eenfeldt kirjoittaa blogissaan uusista Ruotsin sosialstyrelsenin antamista ruokavaliosuosituksista diabeetikoille. Neljä pääruokavaliosuositusta ovat seuraavat:

* Perinteinen diabetesruokavalio (vähärasvainen nykysuositus)
* Kohtuullinen vähähiilihydraattinen ruokavalio
* Välimerenruokavalio
* Alhaisen GI:n mukainen perinteinen diabetesruokavalio

Kannattaa lukea nämä suositukset

Oikea suunta!  Nyt kakkosdiabeetikotkin saivat itselleen paremmin sopivat syömisen suositukset, vaikkei vielä optimaalisia olekaan. Tähän voin vedota, kun menen taas lääkärille, jos se alkaa jotain mutisemaan. Sanon tyynen rauhallisesti noudattavani Ruotsin sosiaalihallituksen antamia ohjeita mieluummin, kuin meidän huonoja Käypähoitosuosituksia oman sairauteni hoidossa. Olen Antti Heikkilän suosituksilla, ruotsalaisilla LCHF-suosituksilla ja vanhakantaisella kakkosdiabeetikkojen vähähiilihydraattisella ja runsasrasvaisella ruokavaliosuosituksilla selvästi terveempi ja paremmassa kunnossa kuin käypähoito- ja Diabetesliiton ruokasuosituksilla ja pärjään kokonaan ilman lääkkeitä verensokeriarvojen ollessa normaalit. Mutta jos alan syödä, kuten diabeetikkojen Suomessa käsketään syödä, saan kyllä alkaa vetää lääkkeitä. Verensokerit nousevat tällöin niin ylös. Jotain mätää on siis suomalaisissa suosituksissa, eikä ihan vähän olekaan.

Nyt on sitten Ruotsissa aivan virallisesti suositeltu karppausta yhtenä diabeetikon ruokavaliosuosituksena. On myös aika kysyä, että milloinkas meillä Suomessa? Nähtäväksi jää, miten media ottaa tuon uutisen vastaan ja vaietaanko se Suomessa täysin? Syytä olisi ottaa suositukset Suomessakin vakavasti, koska on jo niin paljon näyttöjä siitä, että perinteinen vuosikymmenten takainen vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ruokavalio (LCHF eli karppaus) toimii kakkosdiabeetikkojen hoidossa muita ruokavaliosuosituksia selvästi paremmin. Pitää tutustua ja lukea huomenna ajan kanssa.

Vielä haluavat suositella Ruotsissakin maltillista vähähiilarista ruokavaliota, mutta siellä on kuitenkin mainittu, että tiukempaakin hiilarirajoitusta on syytä tutkia, koska näistä on saatu hyviä tuloksia, vaikka pidempiaikaiset tutkimukset vielä puuttuvat.  Oikea suunta kuitenkin, vaikka todennäköisesti noita suosituksia alemmilla hiilareilla pitää mennä, jos meinaa lääkkeittä pärjätä.  Jokainen kakkosdiabeetikko osaa varmaan käyttää verensokerimittaria ja tsekata itselleen ne ruoka-aineet, joilla verensokerit pysyvät hyvin kuosissa.

Luuliemen teosta piti aiemmin kirjoittaa, mutta jätän sen nyt tältä päivältä. Tein Itsenäisyyspäivän kunniaksi hyvää kinkkupiirakkaa jääkaapin jämistä. Oikein hyvää ja sopivaa diabeetikollekin.  Eipä nosta verensokereita.

Pohja:

100g voita
½ dl heraproteiinia  - vaihtoehtona voi käyttää vaikka soijajauhoa tai tattarijauhoa tai mistä sitten tykkääkin
1 dl mantelijauhoa
1 dl perunakuitua - olisin laittanut leseitä, mutta oli päässyt loppumaan; tilalle voisi laittaa vaikka juustoraastettakin
2 rkl kylmää vettä

Ensin nypitään
 Kumihanskoilla siistiä hommaa. Kuvan ottaminen vaan oli hankalaa väärällä kädellä.

Lisätään 2 rkl kylmää vettä ja sekoitetaan. Taikina valmis.
Voidellaan piirakkavuoka ja taikina esipaistumaan uuniin. About 10 min. Ehkä. Pohjan paistumisen aikana ehtii tehdä täytteen.


Kinkkua, purjoa, jonka pilkoin ja esipaistoin voikökön kanssa mikrossa. Paprikaa, juustoraastetta. Kuvasta puuttuu näköjään 2 kananmunaa. Kerma ja kananmunat sekä mausteet sekoitetaan. Täytteet ladotaan esipaistetun piirakan päälle, samoin muna-kerma mausteineen sekä juustoraaste. 
 Paistetaan noin 200 asteessa, kunnes näyttää hyvältä.

Tätä minä nautin Itsenäisyyspäivän herkuksi. Seuraksi salaattia ja punaviiniä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

perjantai 2. joulukuuta 2011

Olinpahan pöllöillyt

Olin pöllöillyt aivan urakalla edellisen blogaukseni tiimoilla ja kirjoittanut tarkoittamani Eeva Jaakomaan nimen Jaakonsaareksi. Onneksi oli Anonyymi, joka siitä huomautti. Kiitos siitä Anonyymille. :D

Tänään kävin kauppahallissa ja mukaan tarttui kyytönmaitoa, kirnuvoita ja luita. Luuliemi porisee hymyillen hellalla. Siitä viikonlopun aikana lisää. Vanhassa blogissani kirjoitin luuliemen valmistuksesta, mutta se hävisi vanhan blogini kuoppaamisen vuoksi. Laitetaan siis viikonlopun aikana uusi blogaus luuliemen valmistuksesta.

Kadonnut kamerani löytyi ja nyt seuraava blogiviesti tulee kuvien kera. Saatanpa kirjoittaa jossain kohtaa jotain aiemmista syömisistänikin, joista olen kuvia ottanut ja olivat siellä mukamaskadonneen kameran uumenissa odottamassa blogin päivittämistä.