perjantai 4. tammikuuta 2013

Ketoosista

Asia joka on mielessäni pyörinyt pidemmän aikaa ja erityisesti ponnahti taas mieleen aiempien lihavuusleikkauksia sivunneiden artikkeleiden jälkeen.

Mietin, miksi ihmeessä Käypä hoito-suosituksissa lihavuuden hoitoon suositellaan hyvin niukkaenergisiä ENE/VLDC-dieettejä? Tässä taannoin sain meiliini xtravaganzan mainospostia pussikuureista. Mainospostissa todettiin xtra-pussikuurin olevan Käypä hoito - suositusten mukaista lihavuuden hoidossa. Nutriletin sivujen FAQ:ssa todetaan pussien aikaan elimistön olevan ketoosissa.  Hämmästyksekseni huomasin nutreisa olevan makeuttajina noita halpoja terveydelle haitallisia siirappeja.

Terveyskirjastossa on Antti Aron artikkeli paastosta- Ruoka ei ole saastaista, eikä paasto puhdista. Jo tämä artikkeli herättää lisäkyssäreitä.

Jos sitten jatketaan Käypä hoito-suositusten parissa lihavuuden hoidossa.

Diabeteksen hoidossa käytetään ENE-dieettiä, josta Diabetesliiton ihmiset ovat kirjoittaneet "asiantuntija-artikkelin" erittäin niukkanenergisestä ENE-dieetistä . Käypä hoitosuosituksessa mainitaan myös aikuisten lihavuudenhoidon potilasversiossa ENE:stä. Hämmentävintä on se, että siellä on mainittu eri firmojen tuotteita, joita ostamalla potilas voi toteuttaa Käypä hoito-suositusta.  Hah, sanon minä.

Miten sitten käy, kun lihava diabeetikko menee lääkärin vastaanotolle (lääkärin suositeltua lihavuusleikkausta) ja lääkäri ohjaa ravitsemusterapeutille. Siitä taasen kertoo Koltta blogissaan. Ravitsemusterapeutti sanoi ENE-dieetissä käytettävän hyväksi ketoosia.

Taidetaan mennä aikalailla hämärän rajamailla, koska julkisessa keskustelussa ravitsemusihmiset ja lääkärit tyrmäävät kokonaan vhh/lchf-ruokavalion, koska siinä voi joutua ketoosiin, joka on vaarallista.

Joopa joo, ketoosi ei sitten olekaan enää vaarallista, kun sen tekee kaupallisilla nutrikuureilla tai muilla valmispusseilla. Ehdalla kunnon ravitsevalla ruoalla saatu ketoosi onkin yhtäkkiä hirveän vaarallista ja tuhoisaa.

On tämä Suomenmaa ja sen tietäjät kyllä semmoista sakkia, ettei niihin parane uskoa millään, ennenkuin itse lukee hyllymetrin kirjoja ja imee tietoa monesta lähteestä. Sen verran ristiriitaista tietoa tulee monesta eri tuutista ja jopa ihan terveyskirjaston sivuilta. Niin että halojata halloota vaan.

Toivon, että jokainen Suomen lihava ja lihava kakkosdiabeetikko ottaisi ohjat omiin käsiinsä ja hankkii tietoa sen verran, etteivät lähde noihin silpomisiin mukaan. Joku roti pitäisi saada silpomisillekin, joita laihdutusleikkauksiksi kutsutaan.

Huvittavinta tai oikeastaan surullisinta oli se, mitä luin lihavuusleikkausten tuloksista.

Kuulemma diabetes yhtäkkiä paranee. Joo-o. Mitähän lihavuusleikattu sitten syö. Hötöt karsitaan pois, proteiinia, kasviksia ja rasvaa pitää syödä. Hyvin pieniä määriä. Ketoosissahan ne ihmiset ovat. Ja sitten sanotaan, että leikkaus paransi. Katinvillat, ruokavaliolla voi tehdä ihan saman maukkaasti ja nauttien, eikä tarvitse kärsiä silpomisen tuomia kipuja ja lisäsairauksia, joita kuuluu tulevan melkoisella riskihaitarilla.

Taannoin tuli esille, ettei edes terveydenhuollon ammattilaiset ymmärrä yhtään mitään näistä asioista. Puolituttu terveydenhoitaja kertoi pariinkin otteeseen tarinaa, miten tuttunsa, insuliinihoitoinen kakkosdiabeetikko oli huonossa hoitotasapainossa ja sitten jouduttiin viemään monesti sairaalaan ketoosin takia. Niin, etteivät edes terveydenhuollon ammattilaisetkaan erota toisistaan ketoosia ja ketoasidoosia.