sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Karppausta joka tuutista

Vähän vuodatusta syömisten päälle. Eilen aamulla ärsyyntymiskynnykseni nousi huippuunsa. Kattelin Ykkösen aamutv:tä, kun oli mainostettu siellä karppauskeskustelun jatkuvan. Ei kun Fogelholmihan se siellä antoi lausuntojaan karppauksesta ja vielä paremmaksi vakuudeksi soitettiin Uusituvalle.

Viikonlopun iltalehdessä oli myös juttua karppauksesta.

Tässä on viime viikkoina nähty, miten karppauksesta vaahdotaan suut vaahdossa ja silmät kiiluen vailla mitään asiatietoa. Päätin, etten osta enää yhtään iltapäivälehteä enkä tue rahoillani noita kirjoitteluja. Ei sillä, että aiemminkaan olisi ostanut, mutta nyt saa jäädä kaikkien lehtien ostaminen kokonaan, vaikka miten kirjoittaisivat karppauksesta. Tulee sellainen olo, ettei trollia kannata ruokkia.

Näinpä karppaan pienesti ja salassa omassa pienessä loosissani. Ostan voita edelleen ja syön sitä myös. Tai no karppauksesta on jo tehty myös eräässä nelosen ohjelmassa proteiiniruokavalio, joten kenties pitää jatkossa käyttää omasta syömistyylistään myös muissa pohjoismaissa käytettävää LCHF-lyhennettä. Low carb, high fat.





LCHF:sta juolahti mieleen, että LCHF:ssa suositaan eläinrasvoja kasvirasvojen tilalla. Suomessa on vallalla suuri kasvirasvahypetys. Mutta kurkkasinpa hieman fineliin. Voista saa huomattavasti enemmän kivennäis- ja hivenaineita, jotka esim. oliivi- ja rypsiöljyistä loistaa poissaolollaan. Siksi minä paistan kasvikseni ja lihani voissa.




Sellaisenkin laitoin merkille, että rypsi- ja oliiviöljystä puuttuu kokonaan esim. tryptofaani, jota on voissa 6 mg/100g.  Väistämättä tuli mieleen, olisikohan esim. tryptofaanin saannin vähäisyydessä syy moniin kaamosmasennusoireisiin.

"Tryptofaani on ihmiselle välttämätön aminohappo, jota on saatava ravinnosta. Tryptofaania tarvitaan muiden aminohappojen tavoin proteiinien rakennusaineina. Lisäksi siitä muodostuu elimistössä mm. hermoston välittäjäaineena toimivaa serotoniinia, pimeähormonina tunnettua melatoniinia sekä niasiinia. Tryptofaanin lähteitä ravinnossa ovat esimerkiksi maitotuotteet, munat ja soijatuotteet."

En tiedä, onko tuossa mitään yhteyttä, mutta minulla aiempien vuosien -  vuosi vuodelta pahenevat kaamosväsymys./kaamosmasennusoireet ovat jääneet kokonaan pois.  Aiempina vuosina tuli syötyä pimeän aikaan hirveästi nopeaa hiilaria, kun se tuntui hieman helpottavan olo. Nyt ei tarvitse tehdä enää sitäkään. Mieli on virkeä ja jaksaa tehdä kotihommiakin aivan toiseen malliin kuin aiempina kaamosväsymyksen vuosina.

Tiede-lehden artikkelissa hieman lisää mainintoja tryptofaanista.

Juu, että voita ainakin talvi-aikaan rypsi- ja oliiviöljyjen sijaan. No juu, eipä voista saatavalla tryptofaanimäärillä vielä juhlimaan pääse, mutta onpahan lisänä sekin.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Sunnuntaissi puuhailui

Koton on oltu koko päivä. Aamust alotin sitte tekeen sitä focacciaa, jota monen päivän jo suunnitteli. Ohje on bongattu Kotiäidin blogist. Aikasemminki ole tehny karppifocaccia, mut vähä eri taval. Kävi oikke ostamas heraproteiini, sitä maustamatont kans. Maustetui versioi meil koton olis ollukki. Ei löytyn bakeproot Lifest ni otin sit tua heraprotsku mukkasan. Iha syätävä leippä siit tul. Ja julmetu täyttävä. Hyvin pysy veresokerikki kuasis tua leivän kans. Pisti joukkoho aurinkokuivatui tomaatei kans.


Täsä se on menos uuni.


Ja täsä pois uunist. 




Niin täyttävä se ol, et vaik laitoi pellillise focaccia 20 palasse, nii ei kaht palast jaksanu kerral syäd.  Tämmöne ol sit aamiaine+ lounas. Piti nälkkä niin pitkälle päivähä, et vast tosta neljä mais tul syätty seuraavan kerra.

 Sillo syätti kukkakaalimuussi ja uunis oikke valtava pehmiäks haudutetui porssa filepihvei. Nii ol menny liha pehmiäks, et iha suus suli. Seuran sit salaatti viäl. Jälkkäriks sitä melkke viiko vanha piirakka. Ei ol viäläkä menny huano makuseks. Yllättävä kyl. On tullu päivän rehukiintiö täytte hyvinki noil syämisil.Voisilmäki kerkes sulama enne kuvan ottamist.